Qigong til immunsystemet

Styrk dit immunsystem med Qigong! 

I 2023 underviser jeg bland andet en Qigong metode for at styrke immunsystemet.

Qigong er kendt i den vestlige verden som en metode til stresshåndtering. Selvfølgelig kan det også bruges til det. Men den medicinske Qigong jeg underviser hos Klinisk Qigong er en del af Kinesisk Medicin…og kan bruges til meget mere end “bare” stresshåndtering.

Så man skal ikke undre sig over, at den kinesiske sundhedsstyrelse har ladet udarbejde en Qigong metode for at forebygge og bekæmpe Corona pandemien.

Metoden kan bruges som forebyggelse og som terapi. Metoden bruges på sygehuse i Kina for Covid-19-patienterne. Der er en stående og en siddende form. 

Denne metode er ikke kun begrænset til Corona, men det er en Qigong metode, som styrker immunforsvaret og hele kroppen. Metoden forhøjer kapaciteten for at møde udfordringer både fysisk og emotionelt. Metoden er blandt andet vel egnet til at forebygge høfeber og til at styrke bevægeapparatet.

Jeg underviser den stående form.

Qigong Nyborg

Hvordan fungerer metoden?

  • I Kinesisk Medicin svarer forsvars-qi’et i det væsentlige til den vestlige opfattelse af immunsystemet. Forsvars-Qi er baseret på Lunge-Qi, Milt-Qi og Nyre-Qi. Den Qigong metode, som er udviklet som svar på Corona, styrker derfor de tre organfunktionskredsløb Lunge, Milt og Nyre. 
  • Derudover styrker metoden hele kroppen på en meget vestlig måde og fører til en mild kardiovaskulær træning.
  • Metoden fokuserer ånden og leder den udefra og ind.

Immunsystemet og patogene faktorer

Ifølge Kinesisk Medicin er faktorer, som kan gøre én syg både klimatiske faktorer (vind, kulde, varme, ild, fugtighed, tørhed) og følelser (vrede, glæde, grubleri, bekymring, sorg, tristhed, frygt, rædsel).  

Hvis forsvars-qi’et er svagt eller hvis den udefrakommende påvirkning er kraftig nok, kan klimatiske faktorer trænge ind i kroppen og forårsage symptomer. Afhængtig af hvilken åbning i kroppen (næse, mund, anus, urinvej) en patogen kommer ind, opstår der infektioner i forskellige organsystemer. Den største svagpunkt er luftvejene. En dråbeinfektion kan trænge ind i mund og næse. 

Høfeber er et eksempel for en reaktion, som viser, at forsvars-qi’et ikke er stærkt nok. Metoden, som styrker immunsystemet, er også god til at forebygge høfeber. En kombination af immunsystem-Qigong og en ernæring, som styrker milt-qi’et, anbefales i tilfælde af høfeber.

Hvad indeholder Qigong kurset?

  • Du lærer øvelser af den Qigong metode for at styrke immunsystemet, som er ladet udarbejde af den kinesiske sundhedsstyrelse. 
  • Du lærer øvelser, som du kan bruge i hverdagen – uden at have brug for særlig udstyr eller tøj.
  • Du lærer øvelser, som mobiliserer leddene.
  • Du lærer mentale øvelser (meditation).
  • Du lærer en Qigong massage for at frigøre meridianbanerne.
  • Du får noget at vide om teorien/filosofien af Kinesisk Medicin.
  • Du får nyttige tips om, hvordan du kan styrke dit immunsystem ifølge Kinesisk Medicin udover Qigong.

Hvilke forudsætninger er der for at deltage?

Forudsætninger for kurset er, at du kan stå op i en time uden hjælpemidler og har gennemsnitlige koordinationsfærdigheder. Metoden, som jeg underviser, er ikke egnet til personer, der i det daglige bruger hjælpemidler til at gå, f.eks. en stok.

Styrk dit immunsystem med Qigong

Vil du prøve Qigong og metoden?