Hvad er medicinsk Qigong?

Medicinisk Qigong er en behandlingsmetode af Kinesisk Medicin henholdsvis Traditionel Kinesisk Medicin (TKM). Medicinsk Qigong er derfor baseret på de samme teoretiske grundlag som Kinesisk Medicin.

Alle behandlingsmetoder i Kinesisk Medicin har som formål at bevæge Qi.

Mens Qi bevæges ved andre behandlingsmetoder som f. eks. akupunktur eller moxibustion gennem en ydre stimulus fra en behandler, er medicinsk Qigong en metode, som ikke kræver en behandler.

Hvad er medicinsk Qigong
Medicinsk Qigong

Medicinsk Qigong er baseret på Qi

Kinesisk Medicin – og derfor også medicinsk Qigong – er baseret på konceptet af Qi. Qi er energi og elementært stof. Den medicinske betydning er immateriel og materiel virkende livsenergi og vejrtrækning. Qi flyder i meridianer, som forbinder alle dele af kroppen. Qi ridder på blodet. 

Hvor kommer Qi fra?

Qi er på den ene side dannet ved forplantningen, på den anden side optager vi Qi gennem vejrtrækning og mad. 

Qi flyder i meridianer. Foto: Laura Meier

Hvilken medicinsk betydning har Qi?

Qi er kilden af al transformation i mennesket. Formålet af TKM er, at Qi flyder frit og uhindret i kroppen. Når det er tilfældet, er mennesket fysisk og psykisk rask. Hvis Qi ikke flyder frit, opstår ubalance og sygdomme.

Hvordan bevæger man Qi i medicinsk Qigong?

I medicinsk Qigong bevæger man Qi ved hjælp af holdningen, kropsbevægelsen, vejrtrækningen og opmærksomheden. Metoderne er rolige og flydende. Sindet falder til ro.

Formålet i medicinsk Qigong er, at rense medianbanerne, at få Qi til at flyde rundt og at kultivere sindet/ånden.

Medicinsk Qigong er særlig udviklet til terapi, forebyggelse og genoptræning.

Medicinsk Qigong: Krop og psyke som enhed

I Kinesisk Medicin er der ikke medicinske fagområder, som omhandler særlige dele af kroppen eller psykiske lidelser. Krop og psyke betragtes som en enhed. Det betyder f.eks. at hver organfunktionskreds har en tilknyttet emotion og sin egen organsjæl. Funktionen af hver organfunktionskreds har en indvirkning på kroppen, men også på psyken. 

Derfor påvirker Qigong både fysiske og psykiske lidelser.

Læs mere: Hvad er forskellen mellem Kinesisk Medicin (TKM) og vestlig medicin?

Vidste du, at...?

Allerede i bogen ”Huangdi neijung suwen” fra det 2./1. århundrede f.Kr. nævnes Qigong øveleser som vigtig helbredsbevarende og terapimetode.

 

Den tidligste billedlige fremstilling findes på et gravklæde af Mawangdui fra 168 år f.Kr.

Qigong
gravklæde af Mawangdui (foto: Laura Meier)

Medicinsk Qigong anvendes i klinisk sammenhæng

Det avendes i klinisk sammenhæng i Kina og bruges som terapi eller understøttende terapi. Delvist blev nogle af de medicinske Qigong metoder også udviklet af sygehuse (bl.a. Guigen Gong).

Mange af de medicinsk brugte metoder blev siden udviklingen undersøgt videnskabeligt. Med Qigong terapi bliver der opnået gode effekter ved talrige kroniske lidelser (Guorui, Jiao 2012:  29). Systemet Daoyin Yangsheng Gong blev eksplicit udviklet til medicinsk brug og har vist sig i flere hundrede videnskabelige undersøgelser til at være effektivt til forebyggelse og terapi af forskellige sygdomme. 1996 blev Daoyin Yangsheng Gong som den eneste Qigong-stil optaget i Kinas nationalt sundhedsprogram.

Et meget vigtigt anvendelsesområde er sygdomsforebyggelse. TKM er en forebyggelsesmedicin og har som formål at sygdom ikke indtræder.

I den vestlige verden bliver Qigong primær brugt til forebyggelse og genoptræning. Qigong er især i vesten accepteret til stressforebyggelse og til psykiske lidelser.